Nederland koerst weg van belastingparadijs

Vanochtend was de Nederlandse staatssecretaris voor Financiën Marnix Van Rij te gast bij de Belastingcommissie van het Europees Parlement. “Het is zeer zeldzaam dat een Nederlands bewindspersoon in gesprek gaat met Europarlementariërs”, vertelt voorzitter Paul Tang.

Het bezoek van de staatssecretaris maakt duidelijk dat na jaren tegen de stroom in te varen, Nederland hard op weg is het verleden als belastingparadijs achter zich te laten. Het heeft nationaal grote stappen gezet, en zet zich nu ook in Europa in voor verbetering.

Individuele veto loslaten

Het is enorm belangrijk dat Nederland nu wil laten zien dat ze belangrijke maatregelen genomen hebben, en dat deze maatregelen werken.

De vlucht naar voren wat betreft meerderheidsbesluitvorming op belastingwetgeving is voor mij essentieel. Alleen wanneer we het individuele veto los laten, krijgen we gezamenlijk grip op de schimmige mist van belastingontwijking.

Doorstroomhub

Toch is het beeld niet helemaal rooskleurig. De lijken van jaren van belastingpiraterij komen nu vanuit het vooronder. Het zal nog lang duren voordat het Nederlandse imago helemaal is opgeschoond.

Zo blijft Nederland een doorstroomhub voor tientallen miljarden euro’s. Na de VS heeft Nederland de grootste hoeveelheid in- en uitgaande geldstromen. Het is vaak moeilijk te zien of deze stromen te maken hebben met echte investeringen, met witwassen of met belastingontwijking.

Om dit aan te pakken is een Europese voortrekkersrol niet genoeg. Nederland moet ook in eigen land het ecosysteem van belastingontwijking aanpakken door belastingadviseurs en de trustsector beter te reguleren.