Mijn verhaal

Mijn verhaal

English Below

Hoe spreiden we kennis, macht en inkomen? Die aloude sociaaldemocratische vraag is nog steeds actueel. Hoe beteugelen we de macht van grote bedrijven en big tech? En hoe zorgen we op een verantwoorde manier voor duurzame economische groei?

Over die vragen buig ik mij al mijn hele loopbaan. Een samenleving waarbij we niet alleen mensen laten meedoen, maar waarin we ook zorgen voor de wereld van morgen.

Van Alkmaar naar Amsterdam naar Den Haag

In 1985 trok ik vanuit Alkmaar naar Amsterdam om economie te gaan studeren en te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn eerste baan volgde bij het Centraal Planbureau. Ik leidde en schreef hier studies naar onder andere klimaatbeleid, maatschappelijke kosten-batenanalyses en scenario’s voor Europa.

Ruim tien jaar later volgde de overstap naar de politiek als Tweede Kamerlid voor de PvdA. Als financieel woordvoerder maakte ik van dichtbij mee hoe Nederland en Europa een economische crisis ingetrokken werden. Een crisis die werd veroorzaakt door wankele banken met onterechte bonussen en onverantwoorde risico’s. Nog altijd worstelen we hier mee.

Naar Brussel

Het was ook tijdens deze periode dat ik me meer dan ooit realiseerde dat veel van de oplossingen voor de crisis niet in Den Haag liggen, maar in Europa. Om die reden stelde ik me in 2014 verkiesbaar en werd ik lijsttrekker voor het Europees Parlement.

In die eerste vijf jaar hield ik me bezig met verschillende financiële en economische thema’s, zoals het aanpakken van belastingparadijzen. Een strijd die ik in deze tweede termijn doorzet. Dit doe ik als voorzitter van de subcommissie Fiscale Zaken (FISC) en als lid van de commissies Economische- en monetaire zaken (ECON) en burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE). Mijn focus: eerlijke belastingen, duurzame financieringen en de rol van data en technologie in onze samenleving.

Stevige gevechten

Het zijn soms stevige gevechten in het Parlement, waarbij lobbyisten vanuit de grote (technologie)bedrijven de grens opzoeken en zelfs overgaan. Precies dat bevestigt mijn overtuiging dat geld en macht eerlijk verdeeld moeten worden om een gezonde, duurzame samenleving te creëren.

Als ik niet aan het werk ben, kijk ik naar hoe mijn club AZ speelt. Of ben ik zelf aan het sporten: voetbal in Amsterdam en squash met mijn collega’s in Brussel. 

Deze foto’s kunnen rechtenvrij gebruikt worden.

MEP Paul Tang (English)

Paul Tang is a senior Member of the European Parliament for the Dutch Partij van de Arbeid (PvdA), as part of the Group of Socialists and Democrats (S&D). In 2014, Tang led the list of the PvdA for the European elections. In 2019 he was re-elected.

Paul Tang’s main priorities involve the fight against tax evasion, digital taxation, sustainable finance and platform regulation.

Since September 2020, Tang is chair of the subcommittee on taxation (FISC). Next to that, Tang is one of the co-founders of the Tracking-free Ads Coalition within the European Parliament.

Previously, Paul Tang was a Member of the Dutch Parliament. Here, Paul Tang was spokesperson for financial and fiscal affairs from 2007 until 2010, right through the financial crisis. Prior to that, he worked for the Dutch ministry of Economic Affairs and the Bureau for Economic Policy Analysis.

Paul Tang received a PhD degree in Economics from the University of Amsterdam

Photographs

Above photographs can be used freely without any attribution.

Further reference

For further reference on MEP Tang’s work and his resume, please consult his official page on the website of the European Parliament.