Hoogste Europese rechter geeft Google tik op de vingers

Hoogste Europese rechter geeft Google tik op de vingers

Hoogste Europese rechter geeft Google tik op de vingers

Het Europese Hof van Justitie heeft vanochtend uitspraak gedaan in de zaak die Google aanspande tegen de 2,42 miljard euro boete die de Europese Commissie het techbedrijf opgelegd had. De Commissie gaf Google deze boete voor misbruik van zijn marktmacht. Europarlementariër Paul Tang is uitgelaten:

“De uitspraak van de hoogste Europese rechter bewijst dat het mededingingsrecht niet dood is en is tegelijkertijd een grote aanmoediging voor ons werk aan de Digitale Markten Wet. We moeten marktmacht niet alleen corrigeren maar ook voorkomen”.

In 2009 dienden verschillende Europese prijzenvergelijkaars klachten in bij de Europese Commissie dat Google zijn eigen dienst ‘Google Shopping’ voortrok door het een betere zichtbaarheid te geven in zijn dominante zoekmachine, terwijl het concurrenten op de vierde pagina plaatste. Na jarenlange onderhandelingen en beloftes van beterschap gaf Eurocommissaris Vestager in juni 2017 het Amerikaanse bedrijf de tot dan toe hoogste boete ooit gegeven. Sindsdien vecht Google deze boete aan bij de hoogste Europese rechter. Volgens Tang is de boete desalniettemin wisselgeld in vergelijking met Google’s jaarlijkse winst van 156 miljard euro.

Paul Tang is een van de onderhandelaars op de Digitale Markten Wet (DMA) in het Europees Parlement, dat de monopoliepositie van de allergrootste techbedrijven moet aanpakken. Op dit moment bevindt de voorbereiding van de onderhandelingen zich in de laatste fase. Naar verwachting zal deze wet, die onder andere het voortrekgedrag aanpakt zoals Google liet zien, begin 2023 in werking treden.

Foto: Caio / Pexels