Facebook is nerveuzer dan ooit

Facebook is nerveuzer dan ooit

Vandaag namen we een belangrijke horde richting Europese wetgeving om Big Tech aan te pakken. Facebook is nerveuzer dan ooit.

Vandaag stemde een grote meerderheid van de interne marktcommissie in het Europees Parlement voor aanscherpingen in de Digitale Marktenwet – de zogenaamde DMA. Daarmee namen we de laatste horde richting een wet die de marktmacht van de vijf allergrootste Big Techbedrijven aanpakt.

Zuckerberg & co

Als het aan de onderhandelaars in het Europees Parlement ligt, zijn alle oneerlijke manipulatiepraktijken van Zuckerberg & co binnenkort verleden tijd. Digitale advertenties mogen niet langer op kinderen worden gericht, agressieve overnames worden aangepakt en gebruikers krijgen eindelijk het recht om hun telefoon en computer in te stellen zoals ze zelf willen.

Facebook is nog nooit zo zenuwachtig geweest over wetgeving als nu

Onder wereldwijde belangstelling presenteerde de Europese Commissie een jaar geleden de DMA. Ik onderhandelde als enige Nederlander over deze wet die achttien concrete verplichtingen in het leven roept om monopolies te voorkomen en machtsmisbruik te verbieden. Bedrijven die zich niet aan deze verplichtingen houden, kunnen boetes krijgen van vier tot tien procent van hun jaarlijkse omzet en kunnen bovendien opgebroken worden.

Zenuwachtig

Facebook is nog nooit zo zenuwachtig geweest over wetgeving als nu. De afgelopen maanden besteedde het bedrijf miljoenen euro’s aan gelobby en aan een marketingcampagne om Europese wetgevers van gedachten te doen veranderen. Maar het lijkt erop dat het grote geld deze keer niet zal winnen.

In december of januari stemt het gehele Europees Parlement over de DMA. Donderdag stemmen de nationale ministers van Economische Zaken ook over amendementen aan de DMA. Als de posities van zowel de Raad als het Parlement bekend zijn, zal de EU dit voorjaar tot een finaal akkoord moeten komen onder het Franse EU-voorzitterschap. In 2023 zal de wet naar verwachting in werking treden.

Foto: Anthony Quintano