Europese Commissie presenteert wetsvoorstel om kleine beleggers te beschermen

Europese Commissie presenteert wetsvoorstel om kleine beleggers te beschermen

Paul Tang: “Voorkom woekerkosten van financiële producten”

Vandaag presenteert de Europese Commissie een wetsvoorstel om kleine investeerders te beschermen tegen machtsmisbruik in financiële markten. Europarlementariër Paul Tang is positief over de voorstellen: “Het is een stap in de goede richting. Winsten komen te vaak terecht in de zakken van tussenpersonen en fondsbeheerders, zodat er voor spaarders weinig overblijft. Financiële producten zijn zo complex dat beleggers makkelijk geld afhandig kan worden gemaakt. Dat maakt ingrijpen noodzakelijk om woekerkosten tegen te gaan.”

Met het wetsvoorstel grijpt de Commissie dan ook in. Zo mogen financiële partijen geen kosten rekenen die ongepast hoog zijn, krijgen risicovolle producten een waarschuwingslabel en wordt belangenverstrengeling tussen adviseurs en fondsbeheerders grotendeels aan banden gelegd. Paul Tang: “De Commissie maakt hiermee een einde aan verdwijntrucs en andere goochelacts in de financiële markten en zet de consument voorop.”

Tang zal zich binnen het Europees Parlement inzetten om de voorstellen verder te versterken: “Onder druk van de financiële lobby heeft de Commissie al enkele regels tegen belangenverstrengeling afgezwakt. Ik ben bang dat lidstaten het wetsvoorstel nog verder afzwakken. Dat moeten we koste wat het kost voorkomen. Europese financiële markten werken alleen maar goed, als ze werken voor jou en mij als gewone consumenten.”

Achtergrond:

Binnen de herziening van de “Alternative Investment Fund Managers Directive” heeft Paul Tang verstrekkende voorstellen gedaan om consumenten beter te beschermen tegen machtsmisbruik en belangenverstrengeling van fondsbeheerders. Veel van deze voorstellen zijn vandaag door de Commissie overgenomen.