Effectieve marketing of opdringerige targeting?

Effectieve marketing of opdringerige targeting?

Wat is de impact van online advertenties op onze samenleving? Samen met Europarlementariërs Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D), Anna Donáth (Renew), Patrick Breyer (Greens/EFA) organiseerde ik op donderdag 9 maart een lunchseminar over die vraag.

Waarom is dit relevant? Eind februari vond de eerste interinstitutionele onderhandeling (triloog) plaats over het wetsvoorstel transparantie van politieke reclame, een wet waar ik zelf ook over meeonderhandel. Deze wet zet het voetlicht op de impact van de online advertentiemarkt op onze democratie. Hoe essentieel is online marketing voor verkiezingscampagnes? Welke ontwikkelingen zien we? Wat voor transparantie-niveau is benodigd om online campagnes effectief te kunnen overzien? En tot op welke hoogte moeten we targeting van advertenties toestaan?

Keynote De Amerikaanse auteur Bob Hoffman (ook wel The Ad Contrarian) gaf een keynote over de impact van de advertentiemarkt voor democratie en de groei van advertentiefraude. Volgens zijn nieuwste boek “ADSCAM” bereikt 30% van alle online advertenties niet echte mensen, maar worden bots gebruikt om de zakken van criminelen te vullen. Wat moet er veranderen om dit op te lossen?

Lees onderaan deze pagina zijn speech terug.

Panel Na de keynote spraken Europarlementariër Anna Donáth (Renew), Wojtek Talko (Kabinet van Eurocommissaris Věra Jourová), Tom Dobber (Universiteit van Amsterdam) en Johnny Ryan (Irish Council for Civil Liberties), over dit onderwerp en gingen ze dieper in op transparantie en targeting van online advertenties.

Beelden

Het evenement is terug te kijken via Vimeo en YouTube. Foto’s kunt u hier downloaden.

Nederlandse vertaling speech Bob Hoffman

Goedemiddag.

In mijn korte spreektijd van vandaag wil ik u beschrijven waarom ik denk dat de advertentie-technologie-industrie (adtech) en de online-advertentie-industrie in hun huidige vorm een gevaar zijn voor individuen en een gevaar voor democratische samenlevingen.

En waarom ik denk dat het belangrijk is dat wetgevende en regelgevende instanties verdere actie ondernemen om een aantal van de praktijken die zowel individuen als de samenleving schaden, in te perken.

Eerst moeten we erkennen dat reclame essentieel is voor het vrije internet zoals we dat nu kennen. Mensen houden van het web. Gemiddeld brengen we ongeveer 6 uur per dag online door.

Het web geeft ons gratis entertainment, gratis informatie en gratis communicatie. Niets van dit alles zou mogelijk zijn zonder reclame. Reclame zorgt voor de financiering van de meeste webbronnen die we dagelijks gebruiken.

Maar online reclame heeft een onnodige en gevaarlijke schaduwzijde. Die heet tracking. Tracking is het proces waarbij adverteerders, uitgevers van online websites en online media de mogelijkheid hebben om te weten waar we ook gaan en wat we allemaal doen op het web. Sommigen noemen het volgen. Sommigen noemen het surveillance. Sommigen noemen het spionage. Het maakt niet uit hoe je het noemt – het is een bedreiging.

De adtech-industrie is in staat om elke klik die we maken vast te leggen, elke site die we bezoeken en waar we ons op elk moment bevinden. In het slechtste geval weet de adtech met wie we praten en wat we zeggen. Ze kunnen afleiden wie onze vrienden zijn, wat onze interesses zijn, wat onze seksuele voorkeuren zijn, wat onze politieke voorkeur is en waar we ons op elk moment bevinden. Ze gebruiken deze informatie op twee manieren: om ons dingen te verkopen en om deze informatie door te verkopen aan andere marketeers.

Vandaag zal ik het hebben over twee van de ernstigste problemen die hierdoor ontstaan. Het eerste is het gevaar voor individuen en de samenleving. Ten tweede is er de advertentiefraude. Aan de oppervlakte lijken dit heel verschillende problemen te zijn, maar onder de oppervlakte zijn het allebei in belangrijke mate manifestaties van de oorspronkelijke zonde van de online reclame-industrie: tracking.

Hier zijn enkele van de problemen die de huidige versie van adtech hebben gecreëerd.

– Tracking en het onophoudelijk verzamelen, delen en verkopen van persoonlijke informatie over ons is een gevaar voor individuen. De ergste regeringen in de geschiedenis waren die welke de privacy van hun burgers misbruikten door hen overal te volgen, hun privé-gesprekken af te luisteren en geheime dossiers over hen aan te leggen.

Tegenwoordig is het de marketingindustrie die zich met deze praktijken bezighoudt. De KGB, de Gestapo en de Stasi konden er alleen maar van dromen zo veel informatie over burgers te hebben als Google, Facebook en andere ad-tech bedrijven. Volgens een rapport van de Irish Council for Civil Liberties worden het online gedrag en de locatie van mensen in Europa 197 miljard keer per dag doorgegeven aan duizenden bedrijven en organisaties over de hele wereld. Alleen al Google stuurt deze gegevens naar 4.698 organisaties over de hele wereld, waaronder Rusland en China. Er is geen controle over deze gegevens als ze eenmaal zijn verzonden.

In een rapport aan het Britse parlement wordt beweerd dat tegen de tijd dat een gemiddeld kind in Europa 13 jaar oud is, de advertentie-industrie 72 miljoen datapunten over dat kind heeft. We zouden nooit accepteren dat overheden ons zo bespioneren, maar om de een of andere reden hebben we geleerd dat marketeers dat wel doen.

– Vervolgens is het opsporen een gevaar voor de integriteit van de democratische instellingen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat er een ernstige wig is gedreven in het politieke leven van mijn land en van verschillende Europese landen. Er is een rechtstreeks verband tussen tracking door de online-advertentie- industrie en de polarisatie van democratische samenlevingen.

Een studie van een groep Facebook-managers in 2018 meldde dat bijna 2/3 van de mensen die zich aansloten bij extremistische groepen op Facebook daarheen werden geleid door aanbevelingen van Facebooks algoritmen. En waar halen deze systemen de gegevens vandaan die hun algoritmen informeren? Van tracking.

Professor Hany Farid, een expert aan de Universiteit van Californië, Berkeley, heeft gezegd: “Ze waren er niet op uit om desinformatie, haat en verdeeldheid aan te wakkeren, maar dat is wat de algoritmen leerden.”

– Tracken is ook een bedreiging voor de nationale veiligheid. Het Congres van de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten gevraagd om te bestuderen hoe informatie uit online het verzamelen van gegevens kan door vijandige buitenlandse regeringen worden gebruikt om personen en de activiteiten van het veiligheidsapparaat te bespioneren.

In april 2021 schreef een brede coalitie van Amerikaanse senatoren: “Deze informatie [van ad-tech gegevens] zou een goudmijn zijn voor buitenlandse inlichtingendiensten die deze zouden kunnen gebruiken om hacking, chantage en beïnvloedingscampagnes te informeren en op te voeren”. Ze gingen verder: “Weinig Amerikanen realiseren zich dat [adtech bedrijven] gegevens overhevelen en opslaan om uitputtende dossiers over hen samen te stellen…we moeten de ernstige nationale veiligheidsrisico’s begrijpen die de onbeperkte verkoop van gegevens van Amerikanen aan buitenlandse bedrijven en regeringen met zich meebrengt.”

– Bovendien kan de hele praktijk van online tracking zelf illegaal zijn. De online reclame-industrie werkt met een systeem dat Real-time bidding of RTB heet. RTB is de motor achter het grootste deel van de online reclameactiviteiten en kan zelf illegaal zijn volgens de GDPR. Zoals ik al eerder zei, volgt en verstuurt RTB tientallen miljarden keren per dag het online gedrag en de locatie van mensen in Europa zonder de geïnformeerde toestemming van de betrokkenen. Ik ben geen rechtsgeleerde, maar ik kan moeilijk begrijpen hoe dit te rijmen valt met de bedoeling van GDPR.

Vervolgens wil ik het hebben over online advertentiefraude. Hoewel er zeker frauduleuze activiteiten zijn die gericht zijn op consumenten online, hebben we het, wanneer we het over advertentiefraude hebben, over het algemeen over fraude met adverteerders.

Het totale bedrag dat online adverteerders wereldwijd uitgeven, bedraagt naar verluidt ongeveer 400 miljard dollar. Advertentiefraude kost marketeers waarschijnlijk tientallen miljarden per jaar.

In zijn eenvoudigste vorm is advertentiefraude een soort misdaad waarbij criminelen geld stelen van bedrijven. De bedrijven denken dat ze reclame kopen, maar eigenlijk kopen ze niets.

Hoewel er tientallen soorten advertentiefraude bestaan, valt veel advertentiefraude in een van de drie groepen: frauduleus publiek, frauduleuze websites of frauduleuze websites.

Fraudeurs maken vaak misbruik van de kwetsbaarheid van het systeem door valse websites, valse doelgroepen en valse klikken te creëren. Criminelen gebruiken softwarereeksen, bots genaamd, om neppubliek en nepklikken te produceren. Volgens web

Volgens het beveiligingsbedrijf Barracuda Networks is er op het web meer verkeer van kwaadaardige bots dan van mensen.

Ik vereenvoudig de soorten advertentiefraude hier sterk, omdat je in veel gevallen een computerwetenschapper of een software-ingenieur moet zijn om te begrijpen hoe deze criminelen het systeem corrumperen.

Het exploiteren van het online advertentiesysteem is blijkbaar opmerkelijk eenvoudig. Volgens Hewlett Packard Enterprises heeft advertentiefraude zowel het hoogste potentieel voor winstgevendheid als de laagste toegangsdrempel van alle vormen van online criminele activiteiten. Niemand kent de exacte omvang van advertentiefraude, maar verschillende geloofwaardige organisaties schatten de wereldwijde advertentiefraude op 60 tot 80 miljard dollar.

Juniper Research heeft het geschat op 68 miljard dollar.

Het tijdschrift Ad Age schatte het op 20% van de online advertentie-uitgaven – ongeveer 80 miljard dollar vandaag.

De Association of National Advertisers in de V.S. schatte het verschillende malen op 81 miljard dollar en 120 miljard dollar.

Professor Roberto Cavazos, econoom aan de Universiteit van Baltimore die al meer dan 30 jaar bedrijfsfraude bestudeert, zegt: ” … het niveau van advertentiefraude is nu onthutsend. De digitale advertentiesector heeft … hogere fraudepercentages dan sectoren met meerdere miljarden dollars.”

Dr. Augustin Fou, een expert in online advertentiefraude, berekende dat slechts één gedetecteerd geval van fraude, genaamd “Fireball“, 30 miljard frauduleuze advertentie-impressies per minuut kan genereren. Hij zei: “… fraude op zo’n grote schaal is niet te geloven.”

De World Federation of Advertisers heeft beweerd dat tegen 2025 advertentiefraude de tweede grootste bron van criminele inkomsten in de wereld kan worden, na drugshandel.

Opnieuw is er een verband tussen advertentiefraude en tracking. Volgens deskundigen komt de meeste fraude voor bij wat programmatisch adverteren wordt genoemd.
Programmatische reclame is reclame die wordt gekocht en verkocht door computers.

Volgens een rapport van de Incorporated Society of British Advertisers is 80% van de websites die deelnemen aan het programmatische ecosysteem “niet premium”. Not premium is een mooie Britse manier om onzin te zeggen. En waar verzamelt het programmatic ecosysteem de gegevens die het gebruikt om deze “not premium” websites te voeden? Van tracking.

U vraagt zich misschien af: als marketeers zo dwaas zijn om zich zo te laten bedriegen, waarom zouden wij ons er dan druk om maken? Ik denk dat het antwoord beangstigend is. Niemand weet waar al dit gestolen geld naartoe gaat. Het is mogelijk dat het de activiteiten van de georganiseerde misdaad over de hele wereld financiert. Het is ook mogelijk dat het in handen valt van regeringen die onze democratische principes vijandig gezind zijn en die het gebruiken om democratische regeringen te ondermijnen.

Denk er eens over na. Als je een slechterik was en je kon gemakkelijk miljarden dollars stelen met zeer weinig kans om gepakt te worden en vrijwel geen gevolgen, zelfs als je gepakt werd, waarom zou je dat niet doen?

De reclame-industrie was vele decennia lang enorm succesvol in het vinden van geschikte doelen voor tv-, radio-, kranten- en tijdschriftadverteerders voordat tracking zijn intrede deed. Maar de online reclame-industrie beweert dat tracking een essentieel onderdeel is van hun bedrijfsmodel en dat zonder tracking hun bedrijfsmodel uit elkaar zou vallen.

Ik vind dit moeilijk te geloven. Het is hetzelfde als zeggen dat online reclame zo’n zwakke kracht is dat het alleen kan overleven als het publiek bespioneerd mag worden. Het is moeilijk om dit argument serieus te nemen van enkele van de meest winstgevende bedrijven die de wereld ooit heeft gekend.

Zoals ik in het begin al zei, reclame is noodzakelijk om het vrije web in stand te houden. Maar tracking is dat niet.

Het probleem is niet de reclame. Het probleem is het tracken.

De problemen die tracking heeft veroorzaakt zijn van een enorme omvang groter dan de voordelen die zij beweren op te leveren.

Ik ben ervan overtuigd dat we online reclame kunnen blijven maken die winstgevend is voor mediabedrijven en succesvol voor adverteerders van elke omvang, zonder de gevaarlijke gevolgen van tracking.

Ik denk dat we een heel eenvoudige maar belangrijke vraag voor ons hebben. Is het beschermen van de gevaarlijke praktijken van de adtech-industrie belangrijker dan het beschermen van de privacyrechten van burgers en de integriteit van democratische instellingen? Ik hoop van niet.

Bedankt voor het luisteren.