Akkoord op DSA: “Na 20 jaar eindelijk nieuwe wetgeving over online veiligheid”

Akkoord op DSA: “Na 20 jaar eindelijk nieuwe wetgeving over online veiligheid”

Zojuist is een akkoord bereikt op de wet die Europese burgers en bedrijven online moet beschermen. De Digitale Dienstenwet (DSA) zorgt ervoor dat wat offline illegaal is, ook online illegaal wordt. Daarnaast biedt de wet bescherming aan kinderen op het internet en stelt het beperkingen aan het verspreiden van disinformatie. Europarlementariër Paul Tang stond aan de wieg van het wetsvoorstel en reageert enthousiast: “Twintig jaar lang hebben we geen wetgeving gehad op digitale diensten, terwijl de techsector zich razendsnel ontwikkelde. Het is dan ook historisch te noemen dat het Parlement en de Raad vandaag een akkoord bereikt hebben op de wet die het internet gaat hervormen. Wat in de echte wereld illegaal is, moet ook online illegaal zijn, zodat onze kinderen, ouderen en wij allemaal veilig zijn op het internet.”

Het akkoord op de DSA volgt op een onderhandelingsproces, dat samenging met de zusterwet DMA (Digitale Marktenwet). Deze wet werd vorige maand al uitonderhandeld. Tang was namens het Europees Parlement een van de rapporteurs op het DSA-initiatiefrapport in 2020. Ook is hij initiatiefnemer van de Europese Tracking-free Ads Coalitie, een coalitie van politici, NGO’s en bedrijven die werd opgericht om tracking advertenties te verbieden op het internet: “De Digital Services Act pakt de digitale aandachtseconomie aan. We worden op het internet achtervolgd voor vervelende gepersonaliseerde advertenties. Dat gaan we nu paal en perk aan stellen, tegen de zin in van de miljoenenlobby van Big Tech.”

Saillant is het artikel in de wet over disinformatie, waarbij platforms als Facebook en Google verplicht worden te vermelden welke stappen ze ondernemen tegen nepnieuws en disinformatie in het licht van de oorlog in Oekraïne en Covid19. Tang: “We maken met deze wet een statement tegen het propagandabeleid van Poetin. Maar de veelomvattende DSA zal impact hebben op iedere internetgebruiker. Gevaarlijke TikTokchallenges en verslavende algoritmes worden onmogelijk gemaakt.” Techbedrijven moeten verplicht hun platforms gaan toetsen op gevaren en deze vervolgens oplossen. Doen ze dit niet, dan kunnen ze enorme boetes krijgen. Dat is nog eens bovenop het bedrag dat platforms zelf moeten gaan betalen aan de toezichthouders.

De wet zal vervolgens naar verwachting volgend jaar in werking treden.