Belastingparadijzen aan de publieke schandpaal genageld
Vandaag publiceert Brussel de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen. Deze notoire lijst wordt dit jaar versterkt met de Bahama´s, Anguilla en de Turks- en Caicoseilanden. Als voorzitter van de Belastingcommissie in het Europees Parlement ben ik blij dat met deze stap Europa de duimschroeven van belastingparadijzen verder aandraait. Toch is er nog een wereld te winnen door dit instrument beter in te zetten.
Het Europese Parlement veroordeelde de lijst eerder als “verwarrend” en “inefficiënt”. Er is sprake van zwalkend beleid: In maart 2018 werden de Bahama’s op de lijst gezet om er twee maanden later weer vanaf gehaald te worden. Ook de andere landen die er vandaag bij komen, stonden al eerder op de lijst. Beruchte belastingparadijzen worden zonder heldere redenen van de lijst gehaald. Om onduidelijke redenen kunnen ze weer op de lijst komen. Het laat zien dat de lijst weinig meer is dan een politiek handjeklap.
Meer transparantie
Ik zou graag willen dat er meer transparantie komt over de totstandkoming van de lijst door de Europese Commissie en de Raad. Ook vraag ik me af waarom de tien grootste belastingparadijzen niet op de lijst staan. Zonder openheid en versterking van de criteria blijft het potentieel van de lijst onbenut. Het is illustratief voor het falende beleid waardoor Europese lidstaten 190 miljard aan belastinginkomsten mislopen.
Op missie
Het Europees Parlement komt zelf steeds harder in actie tegen belastingparadijzen van binnen en buiten de Europese Unie. Zo leid ik de aankomende maanden een inspectiemissie van het Europees Parlement naar belastingparadijzen in Europa als Luxemburg, Zwitserland en Guernsey.