Europees Parlement stemt in met nieuwe wetgeving voor politieke advertenties

Europees Parlement stemt in met nieuwe wetgeving voor politieke advertenties

Vandaag stemde een overgrote meerderheid van het Europees Parlement in met een nieuwe verordening die meer transparantie eist van politieke advertenties op social media, en de tracking en targeting limiteert. PvdA-Europarlementariër Paul Tang, die onderhandelde over de wet, is enthousiast dat de wet het heeft gehaald: “In een goed werkende democratie moet iedereen toegang kunnen hebben tot dezelfde informatie van politieke partijen. Segmentatie met verschillende boodschappen voor verschillende groepen draagt bij aan polarisatie en verhoogt de kans op discriminatie.”

De verordening politieke reclame zorgt ervoor dat politieke partijen in de zestig dagen voor de verkiezingen alleen nog hun online advertenties mogen targetten op basis van locatie en taal. Buiten verkiezingstijd mogen politieke advertenties alleen nog maar getarget worden op basis van gegevens die de kiezer zelf opgeeft en moet de doelgroep van de advertentie altijd ten minste 50.000 mensen beslaan.

Paul Tang: “Zoals het hoort in een democratie bepaalt de kiezer. Dat geldt voor op welke partij je stemt en dat geldt voor welke persoonlijke data politieke partijen mogen gebruiken. Deze nieuwe wet dwingt politieke partijen om het goede voorbeeld te geven.”

Tang vervolgt: “Politieke partijen zitten gevangen in een situatie van oneigenlijke concurrentie waardoor partijen steeds verder gaan in het vergaren van persoonsgegevens. Die ratrace stopt door deze wet.”

De vandaag aangenomen parlementspositie dient als de onderhandelingsinzet voor de zogeheten “trilogen” tussen het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. De verwachting is dat die onderhandelingen snel zullen starten zodat de wet op 1 april 2024, voor de Europese verkiezingen, in zal gaan.