Europees akkoord over Big Techwet

Europees akkoord over Big Techwet

Zojuist is er een akkoord bereikt over de Digitale Markten Wet (DMA) die de marktmacht van Big Tech aanpakt. Europarlementariër Paul Tang volgde de onderhandelingen en is opgetogen: “In recordtempo is Europa tot een akkoord gekomen op een wet die het internet fundamenteel zal veranderen. Machtsmisbruik van Big Tech wordt verboden en zwaar bestraft. Hierdoor krijgen concurrerende bedrijven eindelijk een kans en consumenten weer macht over hun eigen data.

In december stelde het Europees Parlement haar positie vast op de DMA. Sindsdien hebben de onderhandelaars van de Europese Commissie, Europese lidstaten en het Europarlement zich gebogen over de voorstellen die zogeheten digitale poortwachters een reeks geboden en verboden oplegt. Als de bedrijven zich niet aan de wetten houden, riskeren ze enorme boetes met het opbreken van het bedrijf als zwaarste straf. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat Meta WhatsApp en Instagram moet afstaan.

Paul Tang ziet de nieuwe regels echt als gamechanger: “We hebben voor elkaar gekregen dat chatapps voortaan interoperabel moeten zijn, zodat je vanaf Signal naar WhatsApp berichtjes kan sturen en vice-versa. Daarnaast pakken we de datamacht aan door te eisen dat poortwachters data niet meer mogen combineren.”

De onderhandelingen over de zusterwet, de Digitale Dienstenwet (DSA), lopen nog. Toch is er vanavond al één grote winst behaald door Tangs inspanningen: “De data van minderjarigen en data over iemands gezondheid, seksuele voorkeuren of religieuze data wordt verboden voor targeting van advertenties. Hiermee zetten we het mes in het verdienmodel van de allergrootste techreuzen.

De finale tekst wordt binnenkort gepubliceerd. De wet zal naar verwachting in 2023 in werking treden.